Založ si blog

Kto pomáha vytvárať lokálnych „Kočneríkov“ ?

Výzva  predsedu  vlády na margo neprijateľného vplyvu niektorých osôb na chod štátu k policajtom, prokurátorom a sudcom správať sa  čestne, riadiť sa  len zákonmi a predpismi, morálnymi zásadami a hodnotami spravodlivosti mala byť namierená iným smerom a nie k tomu, čo   im ukladá zákon. Vyzývať ich k tomu, čo je   ich základnou povinnosťou a samozrejmosťou  vyjadrovať podporu tým, ktorí konajú v medziach zákonov je nenáležité. Predseda vlády mal  pohroziť, prípadne vyvodiť dôsledky  tým, ktorí sú  na   polícii,  prokuratúre a súdoch  pod vplyvom určitých osôb alebo   konajú v  prospech vyvolených. Nedeje sa to iba na najvyšších miestach, aféry z  ktorých sú denne medializované, ale aj na lokálnej a regionálnej úrovni.  Predseda  v mene vlády sľúbi  morálnym a čestným  maximálnu súčinnosť a podporu. Kto poskytne podporu a súčinnosť občanom, ktorí oznámia podozrenia z možného úmyslu trestnej činnosti  a  ktorí sú za svoju statočnosť  vystavení šikane, vyhrážkam, poškodzovaniu majetku majetku, dokonca  až výbuchu auta?  Určite nie polícia, prokuratúra a súdy. Tieto inštitúcie poskytujú  nadmernú ochranu vyvoleným  a svojím konaním vytvárajú „nedotknuteľných lokálnych Kočneríkov“ a to  svojimi uzneseniami, ktorými konštatujú, že neboli porušené žiadne zákony,  skutok sa nestal, prípad je odložený,  ignorujú podnety občanov, alebo cielene v prospech podozrivého vyšetrujú v inej veci (o tom nasledujúci blog).

Prezidentka SR na vplyv niektorých osôb na chod štátu zareagovala,  že  “ so znepokojením vníma situáciu a stav považuje za nezlučiteľný s princípmi právneho štátu“. Čo mieni pani prezidentka s tým urobiť v prospech občana?

 

Príbeh, ktorý uvádzam je o možných vplyvoch a z toho plynúceho  konania „vyvolených“, ktoré podľa odôvodnení z uznesení NAKA NR, OR PZ GA a OP GA bolo v súlade so zákonom. 

 

Ide o Verejné obstarávanie v obci Pata na  Rekonštrukciu kanalizácie vo výške 4,7 mil. €.

Obecné zastupiteľstvo (OZ) bolo  exstarostom  od diania verejného obstarávania odstavené  (zápisnice z OZ).

Exstarosta nepovažoval za potrebné predložiť na odsúhlasenie  OZ zmluvu s firmou Vion, a.s.  na práce za 4,7 mil. €.

Nepovažoval za potrebné oznámiť OZ skutočnosť, že  tejto firme odovzdal k realizácii  stavenisko na práce za 4,7 mil €, hoci odovzdanie prebehlo iba pár hodín pred konaním OZ  a iba pár dní pred ukončením jeho mandátu.

Žiadnym orgánom činným v trestnom konaní nebol  exstarosta predvolaný na vypočutie.

Stavenisko odovzdal  bez stavebného povolenia!!!  Obec nemala podanú ani len žiadosť. 

Firma Vion, a.s.  stavenisko bez stavebného povolenia  aj  prevzala!!! Ako chcela táto firma zohľadniť  podmienky verejno-právnych orgánov bez stavebného povolenia a overenej dokumentácie?  Kedy chcela začať s realizáciou, ak musela  byť stavba ukončená v 12/2015  a nebola podaná ani len žiadosť?

Bez právoplatného stavebného povolenia nie je možné stavbu zahájiť.

Okresný stavebný úrad, odbor životného prostredia GA –  špecializovaný stavebný úrad  na Čistiareň odpadových vôd (ČOV), tak   aj na  plánovanú Rekonštrukciu kanalizácie  vydal  v rozpore so zákonom  stavebné povolenia, ktoré do dnešného dňa z dôvodu neoprávnených zásahov do vlastníckych práv občanov a nesplnenia podmienok  nemohli nadobudnúť  právoplatnosť. (Na rekonštrukciu kanalizácie bolo  vydané  stavebné povolenie v máji 2015).

Exstarosta, najvyšší predstaviteľ stavebného úradu obce aj za cenu  neoprávneného  zásahu do vlastníckych vzťahov a porušenia zákona    nechal  v minulosti  s vedomím, že koná protizákonne čiernu stavbu   ČOV  postaviť.

Kapacita existujúcej ČOV, na ktorú mala byť kanalizácia napojená je nepostačujúca a možnosť napojenia je iba za podmienky jej rekonštrukcie (stanovisko prevádzkovateľa, projektanta a aj podmienka z ÚP, záväznosť ktorého podpisom potvrdil exstarosta).

ČOV bola postavená a doteraz stojí na  pozemkoch občanov s nevysporiadanými vlastníckymi vzťahmi, teda čierna stavba. Dať do zákonného stavu vlastnícke vzťahy pod ČOV je na dlhé lakte.

Súčasný starosta pokračoval v krokoch exstarostu a aj po piatich opakovaných a neúspešných  verejných obstarávaniach je  obec  bez kanalizácie.

Obaja, bývalý aj súčasný starosta vedeli, že ak by sa aj podarilo kanalizáciu zrealizovať vzhľadom na problémy s ČOV by nemohla byť funkčná a išlo  by o  uloženie 4,7 mil. € do útrob zeme.

Hra o 4,7 mil. €  aj za  cenu porušovania zákonov verejnými činiteľmi   pre  NAKA,  OR PZ GA  a  OP GA nebola ani len sekundárnym  problémom a  v konaní exstarostu a súčasného starostu nevideli  „ PORUŠENIE  ZÁKONA a už vôbec nie ÚMYSEL“ na jeho porušenie.

 

 

 

 

Vymenili Ježiša

25.03.2024

Farizejské KDH vymenilo Ježiša. Kresťansko demokratické hnutie v priebehu krátkeho času zistilo, aký blízky mu je progresivizmus. Preto sa rozhodlo podporiť za prezidenta progresívneho Ivana Korčoka. Tým sa dobrovoľne vzdalo kresťanských princípov a vlastnej kresťanskej integrity. Ústrednú postavu kresťanskej viery Ježiša KDH podlo [...]

Sulík – huspenina v trópoch

29.01.2021

Aj keď sa chvíľku zdalo, že Sulík je jediným reálne uvažujúcim a triezvym hlasom vo vláde, po jeho vyhláseniach typu: SAS s návrhom plošného testovania nesúhlasí, SAS síce s niektorými návrhmi nesúhlasí, ale bude hlasovať za , SAS vládu nepoloží, na Igorove invektívy nebudem reagovať, atď., si musel každý súdny volič o ňom riadne opraviť mienku. [...]

Matovičov nový nápad

30.10.2020

Predstavte si, že tak, ako sa z noci na ráno zrodil v Matovičovej hlave nápad testovania, zrodí sa v nej ďalší, ešte veľkolepejší. Ráno, keď už sa sám so sebou nahlas poradil, si strapatý a bosý pred zrkadlom zývne a ako blesk mu skrsne v hlave nový nápad ako vyhrať najbližšie parlamentné voľby. Presvedčený o svojej veľkosti a dokonalosti [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 121153x
Priemerná čítanosť článkov: 4178x

Autor blogu

Kategórie